Introduktion

Viden om stalking

Som fagperson er din viden om stalking vigtig og afgørende for særligt opsporing og håndtering. Tryk rundt på siderne og få viden om, hvad stalking er, dens indgribende konsekvenser og følgevirkninger, indblik i stalkingadfærdens psykologi og relevante juridiske aspekter.

Kvinde ser på en mobiltelefon

Oversigt

Bliv klogere på stalking

1/4
Kvinde kigger ud gennem gardiner

Hvad er stalking?

Stalking er uønskede kontaktforsøg, som er systematiske og vedvarende. Det kan både være digitalt eller i form af fysisk forfølgelse og hærværk. Bliv klogere på stalking her.

Deprimeret mand med hovedet skjult i hænderne

Konsekvenser ved stalking

Stalking kan være invaliderende. Stalkingudsatte lever ofte i en tilstand af permanent stress og angst. Flere udvikler PTSD og mister evnen til at arbejde. Læs mere om stalkingens mange konsekvenser her.

Kvinde sidder på en seng i et mørkt rum og hviler hovedet i hånden mens hun kigger på en telefon

Forstå udøveren

At stalke er ofte præget af kaos, desperation og måske jalousi. Ligesom at stalkingudøvere kan opleve sig fastlåst og have svært ved at ændre på situationen. Læs mere om stalkingadfærdens psykologi her.

Figurer af familie står foran en dommerhammer på et bord

Lovgivning og rettigheder

Stalking er ulovligt og kan med overtrædelse af straffelovens paragraf 242, også kendt som stalkingparagraffen, medføre op til tre års fængsel. Læs mere om lovgivning og rettigheden indenfor stalking her.

FAQ

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er stalking?

Stalking er en særlig type af uønsket adfærd og aktiviteter, der er rettet mod en anden person. Stalking kan fx opstå efter et brudt parforhold, på baggrund af følelsen af uretfærdighed eller vrede og forelskelse.

For at der er tale om stalking, skal kontakten være ensidig. Det betyder, at den udsatte ikke responderer eller gengælder kontakten. Samtidig skal der være tale om flere kontaktforsøg og hændelser sådan, at der er tale om et mønster af handlinger.

Hvor udbredt er stalking?

En undersøgelse viser, at op mod 100.000 danskere hvert år udsættes for stalking. Af disse udgør 65% kvinder og 35% er mænd. Størstedelen af både stalkingudsatte og -udøvere er under 40 år. Stalking forekommer dog i alle aldersgrupper, ligesom børn i stalkingudsatte familier kan være involveret og påvirket af stalkingen.

Kilde: Justitsministeriet, (2018): Omfang og karakter af stalking. En befolkningsundersøgelse 2017/2018

Er stalking ulovligt?

Stalking er ulovligt og strafbart efter §242 i Straffeloven.

»§242. Den, der på en måde, som er egnet til at krænke en anden persons fred, systematisk og vedvarende kontakter, forfølger eller på anden måde chikanerer den pågældende, straffes for stalking med bøde eller fængsel indtil 3 år.«.

Tre betingelser skal være opfyldt for, at en persons adfærd eller handlinger kan anses for stalking efter Straffeloven:

  • Gerningspersonens adfærd skal være chikanerende, fx i sin kontakt/henvendelse, forfølgelse eller på en anden måde.
  • Adfærden skal være egnet til at krænke ofrets fred, ved fx at være utryghedsskabende, ubehagelig eller forstyrrende.
  • Adfærden rettet mod ofret skal være systematisk og vedvarende. Det indebærer, at der skal være tale om, at gerningspersonen har foretaget flere chikanerende handlinger over en periode, som både kan være meget kort eller lang.

Det vil altid være en samlet vurdering af alle omstændigheder i en sag, der afgør, om der kan rejses en straffesag for stalking.

Hvilke konsekvenser har stalking for de udsatte?

At være udsat for stalking betyder, at retten til en tryg og sikker livsførelse er truet. Dette efterlader mange stalkingudsatte som socialt udsatte med uoverstigelige problemer – socialt, psykologisk og økonomisk.

I en undersøgelse angiver 39%, at de føler sig utrygge, hertil nævnes følelser som frustration, vrede og bekymring.

Hvem stalker?

Forskning viser, at både mænd og kvinder stalker. I en undersøgelse fra 2018 har 63% angivet, at de bliver stalket af en mand, 19% at de bliver stalket af en kvinde, mens 18% ikke kender kønnet på den, der stalker dem.

Samme undersøgelse viser, at alle aldersgrupper er repræsenteret blandt udøvere. Dog er udøveren typisk omtrent samme alder, som den person, de stalker.

Kilde: Justitsministeriet, (2018): Omfang og karakter af stalking. En befolkningsundersøgelse 2017/2918

Hvorfor stalker man?

Der kan være mange årsager til, at en person stalker en anden. Stalking er ikke en diagnose eller en særlig mennesketype. Stalking kan bedre forstås som en adfærd, der tages i brug som et forsøg på at håndtere et problem, en livskrise eller nogle følelser, som ikke kan håndteres.

Det vigtigste at vide omkring udøvere er, at de langt fra er ens. Mennesker, der stalker, er forskellige ligesom alle andre. Nogle har en eller flere psykiatriske diagnoser, andre lever i ekstrem ensomhed, nogle har et misbrug, men de fleste er relativt velfungerende personer med arbejde og netværk.

Læs mere om stalkingudøvere