Introduktion
Lovgivning og rettigheder
Stalking er kriminaliseret i Straffelovens §242. Men mange stalkingforløb indeholder også andre lovovertrædelser som vold, hacking, hærværk og trusler. Herunder får du overblik over den mest relevante lovgivning og den vigtigste rådgivning, du kan give en stalkingudsat.

Lovgivning
Vidste du, at stalking er kriminelt?
Stalking har sin egen særskilte paragraf, §242, i Straffelovens voldskapitel. Stalking har været kriminaliseret siden 1. januar 2022, hvor loven trådte i kraft. Det betyder, at stalking er anerkendt som en selvstændig voldsform. For at der er tale om stalking i juridisk forstand, skal 3 betingelser være opfyldt: Gerningspersonens adfærd skal være chikanerende, adfærden skal kunne krænke offerets fred, og adfærden skal være systematisk og vedvarende i en periode, som både kan være kort eller lang. Personer, der kendes skyldige, kan straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år.

§242 i Straffeloven
Den, der på en måde, som er egnet til at krænke en anden persons fred, systematisk og vedvarende kontakter, forfølger eller på anden måde chikanerer den pågældende, straffes for stalking med bøde eller fængsel indtil 3 år.
Rettigheder
Hvad betyder det for de udsatte?
Kriminaliseringen af stalking har stor betydning for de stalkingudsatte, da det er en samfundsmæssig opbakning til, at stalking hverken er lovligt eller acceptabelt. Dertil vil retssager, der involverer §242, nu give den udsatte ret til en bistandsadvokat. Loven giver også mulighed for at sanktionere stalkingadfærd direkte og på den måde forhåbentlig virke adfærdsregulerende overfor personer, der enten har eller har tendens til stalkingadfærd.
Loven virker dog ikke bagudrettet. Det betyder, at hændelser begået før den 1. januar 2022 ikke kan anmeldes efter §242.

Video
Gode råd til mødet med politiet
I denne video får du den vigtigste rådgivning, du kan give den stalkingudsatte, når denne skal kontakte politiet for at begære et tilhold eller anmelde for stalking.
Lovgivning
Hvad er et tilhold?
Et tilhold er et kontaktforbud og en sikkerhedsforanstaltning, politiet kan opstille for at beskytte personer mod at blive udsat for fredskrænkelse, forfølgelse og chikane, herunder stalking. Tilholdet er en forvaltningsretlig foranstaltning, der forbyder en person at kontakte en anden personligt, mundtligt eller skriftligt (herunder fx også omtale på sociale medier). Tilholdet kan vare op til 5 år, og ved brud på tilhold er der tale om en straffesag, hvor strafferammen går fra en bøde og op til 2 års fængsel.

§1 i Tilholdsloven
Ved tilhold kan en person forbydes at opsøge en anden ved personlig, mundtlig eller skriftlig henvendelse, herunder ved elektronisk kommunikation, eller på anden måde kontakte eller følge efter den anden.
Lovgivning
Typiske straffelovsovertrædelser ifm. stalking
I langt de fleste stalkingsager sker der andre straffelovsovertrædelser. Herunder er samlet de mest typiske.
Husfredskrænkelse, STRFL §264, stk. 1, nr. 1
Skaffe sig adgang til fremmed hus eller andet ikke frit tilgængeligt sted
Uberettiget billeddeling, STRFL §264 d
Uberettiget videregivelse af billeder vedrørende en andens private forhold
Trusler, STRFL §266
Fremkalde alvorlig frygt for udsattes eller andres liv, helbred eller velfærd
Hærværk, STRFL §291
Ødelægge, beskadige eller bortskaffe andres ting
Psykisk vold, STRFL §243
Udsætter personen for groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd gentagende gange over en periode
Vold, STRFL §§244-245
Henholdsvis ordinær og kvalificeret (særlig brutal) vold
Hacking, STRFL §263, stk. 1
Skaffe sig uberettiget adgang til andres datasystem/data
GPS-overvågning, STRFL §264 b
Uberettiget registrering af en andens færden
Brud på brevhemmelighed, STRFL §263, stk. 2, nr. 1
Herunder skaffe sig adgang til/læse andres mails og Messengerbeskeder
Håndtering
Det kan du gøre som fagperson
Lovgivning er et stort og komplekst område. Derfor er det bedste, du kan gøre som fagperson at give den udsatte den mest basale rådgivning om nulkontakt, indsamling af beviser og inddragelse af netværk. Du kan også læse mere om den vigtigste rådgivning under afsnittet Håndtering af stalking. Dertil kan du altid rette henvendelse til Dansk Stalking Center, hvis du har spørgsmål eller brug for sparring omkring lovgivning. Du kan finde vores kontaktoplysninger her.

Podcast
Vil du lære mere om lovgivning i forbindelse med stalking?
Vil du blive klogere på hvilken lovgivning, der er relevant for stalking, og hvordan den bruges? Så kan du lytte til Dansk Stalking Centers podcastepisode Juridisk blik på stalking. Her vil jurist Sascha Tolstrup gøre dig klogere på Dansk Stalking Centers erfaring med tilhold, §242 og andre straffelovsovertrædelser.
