Introduktion
Stalkingindsats: Vejen til bedre forebyggelse
Her kan du læse om erfaringer og konkrete anbefalinger til implementering af en indsats mod stalking til kommuner og politi. Du kan dykke ned i evalueringen og erfaringsopsamlingen fra pilotprojektet Tryg i Sydøstjylland (2022-2024) og de konkrete anbefalinger, som er kommet ud af et 3 årigt samarbejde mellem syv sydøstjyske kommuner og Sydøstjyllands Politi.

Video
Tre simple trin til kommuner
Kommuner rummer et stort potentiale for at bidrage til forebyggelsen af stalking og at være med til at skabe tryghed for stalkingudsatte og hjælpe dem til den rette hjælp.
Opkvalificering
Bliv klædt på til at håndtere stalking
Implementering
Stalkingindsats: Tre konkrete modeller
Bliv klogere på, hvordan forskellige måder at implementere en kommunal indsats mod stalking kan se ud. Nedenfor kan du dykke ned uddrag fra de tre implementeringsmodeller som er udviklet i projektet. Modellerne skal bruges som inspiration og guidelines til, hvordan man som kommune kan implementere en indsats mod og arbejdsgange for håndtering af stalking. Model 1 er mindst omfattende, hvor model 3 er den mest omfattende model. Den fulde beskrivelse af modellerne finder du i evalueringen.
Model 1: information og plan
Modellens indhold
I model 1 er logikken, at der skal være viden i kommunen og et beredskab, der kan aktiveres hvis/når der er mistanke om stalking.
Uddrag af modellens elementer:
- Få personer i kommunen har særlig viden om stalking og har et særligt ansvar for at bære denne viden.
- De ansvarlige er fordelt på centrale fagområder, hvor det vurderes mest sandsynligt, at stalking vil kunne identificeres: Børn og Familie og Beskæftigelse.
- Det ses at være fremmende for model 1, når de ansvarlige er på lederniveau, så der sikres ledelsesmæssig forankring.
- Der er udarbejdet enkel information på kommunens intranet, hvor det formidles hvem der er kontakt-/ressourcepersoner, som kan kontaktes ved mistanke om stalking. Der henvises i øvrigt til Dansk Stalking Center og politiet ved akutte situationer.
- Relevante medarbejdere informeres på afdelingsmøder om stalking som fænomen og hvem der kan kontaktes ved mistanke. Relevante medarbejdere forstås her som medarbejdere der har myndighedskontakt med borgere.
- Der er udarbejdet actions cards eller handleplan, hvor det er beskrevet hvilke handlinger der skal sættes i gang, hvis der er mistanke om stalking. Der er særlig fokus på brobygning til Dansk Stalking Center og politiet.

Implementering
Vidensdeling og konkrete anbefalinger
Om projektet
Tryg i Sydøstjylland
Læs mere om projektet, aktører og ekstern evaluering her.
Om projektet
Projektperiode: 2022-2024
Pilotprojektet Tryg i Sydøstjylland er et samarbejde med Sydøstjyllands Politi og har til formål at udvikle og implementere en tværsektoriel samarbejdsmodel, der kan skabe nye forebyggende og tryghedsskabende tiltag i nærområderne.
Projektet har særligt fokus på stalkingudøvere og digital stalking og vil ved hjælp af opkvalificering af ressourcer hos politi og kommuner sikre en bedre håndtering af stalking i kommunerne. Dette skal ske gennem udvikling af konkrete handleplaner med fokus på at stoppe udøveren, vidensopbygning, uddannelse samt tværfaglige og tværsektorielle samarbejdsmodeller.
Tryg i Sydøstjylland er økonomisk støttet af Justitsministeriet.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte projektleder Signe Gaden på sg@danskstalkingcenter.dk.

Citat
Der sker noget helt særligt, når man sætter forskellige fagligheder i spil på tværs af faggrupper. Det at give tid til vidensdeling og drøftelse og få sat ansigt på hinanden er enormt værdifuldt for det gode samarbejde – og det har skabt en tydelig og konkret værdi i projekt Tryg i Sydøstjylland.
Signe Gaden
Projektleder i Dansk Stalking Center
Konference
Opsamling og inspiration fra konference i Børkop
I november 2024 løb Dansk Stalking Centers konference om stalking, forebyggelse og tværfagligt samarbejde af stablen. I alt var der 150 fagpersoner samlet på tværs af politi, kommuner, familieretshuet, kriminalforsorgen, lokale krisecentre og andre aktører.
Omdrejningspunktet for dagen var, hvordan vi i fællesskab på tværs af myndigheder og fagområder kan forbedre indsatsen mod stalking og generelt på voldsområdet. Læs mere her og download power point slides fra konferencen.
