Introduktion
Stalkingudsatte
Som fagperson kan man møde stalkingudsatte borgere, der ikke selv ved eller vil indrømme, at de er udsat for stalking. Derfor kan det være svært at få øje på stalkingen. I disse situationer er det vigtigt, at man som fagperson har den relevante viden om stalking og de rette værktøjer til at hjælpe borgeren den rette vej. På denne side finder du viden om rådgivning til udsatte, og hvordan du som fagperson kan gribe det an, hvis du møder en stalkingudsat borger.

Rådgivning
Den vigtigste rådgivning til udsatte
Det er ofte en stor hjælp for den udsatte at få konkrete råd, som vedkommende kan implementere med det samme. Det kan give en oplevelse af at kunne handle i en ellers uforudsigelig situation, der kan føles ukontrollérbar for den udsatte. Som fagperson kan du derfor med fordel videregive disse råd sammen med en anbefaling om at kontakte Dansk Stalking Center for rådgivning.
Ingen kontakt
Undlad at svare udøver på kontaktforsøg. Hvis ikke der tidligere er sagt fra overfor udøver, kan det være en god idé at skrive en sidste afsluttende besked, hvor udsatte gør det tydeligt, at der ikke ønskes nogen form for kontakt.
Stå fast
Vær konsistent og stå fast på beslutningen om ingen kontakt. Det kan være svært, men her er det vigtigt at stå fast.
Gem dokumentation
Tag screenshots af beskeder, opkald m.m. og skriv alle kontaktforsøg ned. Udøvers kontaktforsøg skal kunne bevises og dokumenteres. Den udsatte kan med fordel bruge logskemaet, hvor der allerede er en struktur for dokumentationen.
Skift rutiner
Skift daglige rutiner i det omfang, det er muligt. Det kan fx være at ændre koder på digitale devices og konti på sociale medier og handle ind i et andet supermarked end normalt.
Ræk ud i dit netværk
Brug dit netværk og bed om hjælp og støtte hos familie og venner. Det kan være en tung byrde at gå rundt med alene. Netværket kan fx også hjælpe med at få skrevet dokumentation af udøvers kontaktforsøg ned.
Søg hjælp i Dansk Stalking Center
Ring til Dansk Stalking Centers åbne telefonrådgivning på telefonnummer 25 17 73 74. Her sidder rådgivere klar til gratis at hjælpe og vejlede stalkingudsatte. Telefonrådgivningen er anonym.
Video
Gode råd til mødet med den stalkingudsatte
Stalkingudsatte kan som andre kriseprægede mennesker fremstå usammenhængende og være stærkt påvirkede af situationen. I denne lille video får du gode råd til samtalen med en stalkingudsat.
Case
Find hjælp i en virkelig case
Scenarie
Louise på 38 år har møde i jobcentret som led i opfølgning på sygedagpengeforløb. Hun er sygemeldt fra sit arbejde og har været det i 3 måneder. Det fremgår af de lægelige oplysninger i sagen, at Louise er blevet sygemeldt pga. stress, og at hun har svært ved at klare hverdagen og har haft flere angstanfald. Louise møder alene op til samtalen.
Samtalen
Louise fortæller under samtalen, at hun sover dårligt og har mareridt. Hun isolerer sig og kommer sjældent ud af sit hjem – og aldrig efter mørkets frembrud. Louise fremstår grådlabil og nervøs og til tider usammenhængende.
Sagsbehandleren spørger ind til, hvem Louise ser i løbet af en uge. Hun fortæller, at hun ser sin mor, når hun en gang om ugen kommer hjem og laver mad hos hende. Derudover snakker hun af og til i telefon med nogle veninder, men har på det seneste også manglet overskud til dette. Og hun nævner i forbifarten, at hendes telefon ringer meget og primært ligger lydløs i en skuffe.
Sagsbehandleren spørger, hvor de mange opkald kommer fra, og Louise fortæller grædende, at de kommer fra hendes ekskæreste, som hun gik fra for 7 måneder siden.
Opsporing
Sagsbehandleren spørger ind til, hvor mange gange ekskæresten ringer i løbet af en uge, og om Louise svarer. Louise tager telefonen frem og fortæller, at ekskæresten har ringet 13 gange den sidste uge. Sagsbehandleren spørger, om ekskæresten forsøger at komme i kontakt med Louise på andre måder, og hun svarer, at hun har set ham køre forbi hendes lejlighed flere gange, og at hans venner har skrevet til hende et par gange på Messenger.
Sagsbehandleren spørger ind til, om Louise har fortalt sin mor eller veninderne om dette, og Louise kigger ned i gulvet og fortæller, at det har hun ikke, fordi hun synes, det er flovt.
Håndtering
På baggrund af samtalen med Louise overvejer sagsbehandleren følgende tiltag/indsatser:
- Introduktion til Dansk Stalking Centers hjemmeside, herunder logskema/Skytsengel og telefonrådgivning (evt. hjælpe med at booke tid)
- Støtteperson, som kan bevilges i jobcentret eller andre afdelinger i kommunen
- Opfordre til at dele situation med netværk – for støtte og hjælp til dokumentation
- Overvejelser i forbindelse med evt. etablering af praktik/tilbagevenden til arbejdsplads
- Er der jobfunktioner, hvor der er risiko for, at hun møder ekskæresten?
- Har Louise den mentale kapacitet til at håndtere en jobfunktion?
- Skal arbejdspladsen have aflåst afgang?
- Skal arbejdspladsen være informeret om Louises situation?
- Overvejelser om fremtidige samtaler kan være over telefon eller som online møde, hvis Louise er utryg ved at forlade sit hjem
- Overvejelser om, hvorvidt praktiserende læge skal orienteres med henblik på yderligere behandlingstiltag
- Vurdering af, om planen for Louise skal revurderes i forhold til sygedagpengeforløbet
- Er den nuværende tidshorisont realistisk?
Guide
Det kan du gøre som fagperson
Reaktionsmønstre for stalkingudsatte er individuelle, men uanset varighed, intensitet og karakter er stalking altid en belastning for den udsatte. Nedenstående punkter kan derfor være en hjælp i mødet med en stalkingudsat.
Inviter til åbenhed
Mange stalkingudsatte beretter om skam i forbindelse med deres stalkingforløb. Skammen kan blandt andet opstå på grund af den situation, de står i som stalkingudsat, at have de reaktioner på stalkingen, som de har, eller at stalkingen går udover deres evner og overskud i dagligdagen.
Det kan være en stor hjælp for den stalkingudsatte at blive mødt fordomsfrit og med åbenhed. Som fagperson kan du også hjælpe den udsatte ved at være anerkendende og ved at tale ind i de følelser, den udsatte har - fx ved at sige "Det kan jeg godt forstå gør dig ked af det".
Du kan også hjælpe den udsatte ved at normalisere dennes følelser og reaktioner. Det kan du gøre ved at fortælle om typiske reaktioner på stalking. Du kan fx fortælle, at det er helt normalt, at stalkingudsatte vender et kritisk blik på sig selv og kommer til at opleve skyld og skam over situationen. Hvis udøveren er en, vedkommende har haft en relation til, kan den følelse være ekstra udtalt. Senere kan det være svært at få tillid til andre og turde involvere sig i et nyt parforhold, ligesom det kan være svært at få tillid til sin egen dømmekraft i forhold til andre mennesker.
Spørg også åbent ind til, hvordan den udsatte har det, og hvordan stalkingen påvirker den udsattes hverdag.

Praktisk håndtering
Anbefalinger til håndtering af stalkingsager
I denne korte guide er anbefalinger til, hvordan du som fagperson kan gribe stalkingsager an, og hvad du skal være opmærksom på.

Værktøjer
Logskema til dokumentation
Stalking kan indebære et utal af kontaktforsøg og hændelser. At dokumentere stalking kan derfor være udfordrende og krævende. Et logskema kan hjælpe til at skabe overblik og vise et mønster. Samtidig kan det være et brugbart redskab, når man skal dokumentere stalking i dialogen med politiet.
